سيرة ذاتية

مخرج مصري مواليد ١٩٧٩، درس الإخراج السينمائي بالمعهد العالي للسينما و تخرج في عام ٢٠٠٠ . عمل كمساعد مخرج لمدة خمس سنوات مع المخرج المصري العالمي يوسف شاهين في أفلام "سكوت ح نصور" "١١ سبتمبر" " إسكندرية نيويورك" ... قام بإخراج عدد من الأفلام الطويلة و التسجيلية و القصيرة و ألف رواية واحدة "نشيد الإنشاد" و التي نشرت في ٢٠١٠ .. عمل لمدة عامين كمدير فني لمهرجان سينيموبايل السينمائي في مصر و شارك كعضو لجنة تحكيم في العديد من المهرجانات المحلية و الدولية و أهمها : رئيس لجنة تحكيم مهرجان يوسف شاهين ٢٠١٢ ، رئيس لجنة تحكيم مهرجان الإسكندرية للفيلم القصير في دورته الثانية ٢٠١٦ ، عضو بلجان تحكيم مهرجان الأقصر للفيلم الأفريقي ٢٠١٤ و مهرجان طرابلس الدولي للسينما ٢٠١٦ .. نالت أفلامه العديد من الجوائز المحلية و الدولية و أختيرت للمشاركة في العديد من المهرجانات

Biography

Egyptian film director , born in 1979 , studied filmmaking at the higher institute of cinema , academy of arts Egypt in 2000 , worked as assistant director for 5 years with the Egyptian internationally acclaimed director Youssef Chahine in “silence we are shooting “ , “11 09 01” and “Alexandria Newyork” ..
He directed many short films , documentaries and features , wrote one novel “song of songs” published in 2010 .. worked for 2 years as artistic director for cinemobile film festival Egypt and was chosen as jury member in many national and international film festivals such as : Jury president for Youssef Chahine film festival 2012 , jury president for the second edition of Alexandria short film festival 2016 , jury member in Luxor African film festival 2014 and Tripoli international film festival 2016 , his films won many national and international awards and were selected for many festivals.

فيلموجرافيا

مطر ١٩٩٩ روائي قصير

وسط البلد ٢٠٠٠ روائي قصير

وحدن ٢٠٠١ تسجيلي

نوح الحمام ٢٠٠٤ تسجيلي

مش زي الباقيين ٢٠٠٦ روائي قصير

آخر الدنيا ٢٠٠٦ روائي طويل

كشف حساب ٢٠٠٧ روائي طويل

ورقة شفرة ٢٠٠٨ روائي طويل

ابن رشد ٢٠١٠ تسجيلي

عمر الخيام ٢٠١٠ تسجيلي

صالون شهرزاد ٢٠١١ مسلسل

عن يهود مصر ٢٠١٢ تسجيلي

عن يهود مصر نهاية رحلة ٢٠١٤

بتوقيت القاهرة ٢٠١٤ روائي طويل

خانة اليك ٢٠١٥ روائي طويل

Filmography

Rain 1999 short

Downtown 2000 Short

On their own 2000 documentary

Wailing of the doves 2004 documentary

Not like others 2006 short

The edge of the world 2006 feature

Unpaid bills 2007 feature

The code 2008 feature

Averroes 2010 documentary

ALkhayyam 2010 documentary

Salon Shehrazade 2011 TV serie

Jews of Egypt 2012 documentary

Jews of Egypt end of journey 2014 documentary

Cairo time 2014 feature

Cornered 2015 feature

مهرجانات و جوائز

المهرجانات :

وسط البلد: مهرجان سوسة تونس – انكورت اسبانيا – سيينا إيطاليا ٢٠٠١ – برنامج فهود الغد بمهرجان لوكارنو ٢٠٠٤

نوح الحمام: مهرجان دوكيودايز لبنان ٢٠٠٥

مش زي الباقيين: مهرجان طنجة للفيلم المتوسطي – مهرجان ارتي ايست الولايات المتحدة – تاغيت الجزائر – مهرجان معهد العالم العربي باريس ٢٠٠٧

آخر الدنيا : مهرجان القاهرة السينمائي الدولي ٢٠٠٦

عن يهود مصر: مهرجان هامبورج – بالم سبرينجز – مالمو للفيلم العربي – الكاميرا العربية روتردام – ارهوس الدانمارك – مهرجان نيويورك للفيلم الافريقي – مهرجان بروكسل للفيلم المتوسطي – ارابيان سايتس واشنطن – ما تستطيع السينما فعله باريس – مهرجان جنيف للفيلم الشرقي – مهرجان مونتريال ٢٠١٣

عن يهود مصر نهاية رحلة: مهرجان الإسماعيلية للفيلم التسجيلي و القصير – مهرجان جنيف للفيلم الشرقي ٢٠١٤

بتوقيت القاهرة: مهرجان دبي السينمائي الدولي – مهرجان الأقصر للفيلم الاوروبي – مهرجان وهران للفيلم العربي – مهرجان مالمو للفيلم العربي – مهرجان طريق الحرير الصين – مهرجان عمان الأردن – مهرجان سيدني للفيلم العربي – مهرجان ارابيان سايتس واشنطن – مهرجان طرابلس لبنان – مهرجان جنيف للفيلم الشرقي – مهرجان خريبكة للفيلم الافريقي المغرب – مهرجان نور للفيلم العربي لندن – مهرجان الكاميرا العربية روتردام – مهرجان القسطنطينية الجزائر – مهرجان نظرة للجنوب ليون فرنسا

 

الجوائز :

وسط البلد:

افضل فيلم قصير – مهرجان سوسة تونس ٢٠٠١

افضل فيلم قصير المهرجان القومي للسينما مصر ٢٠٠١

 

عن يهود مصر :

افضل فيلم تسجيلي مهرجان مالمو للفيلم العربي السويد

جائزة الجمهور مهرجان ارابيان سايتس واشنطن ٢٠١٣

جائزة لجنة التحكيم المهرجان القومي للسينما ٢٠١٤

 

عن يهود مصر نهاية رحلة :

الجائزة الفضية لافضل فيلم تسجيلي مهرجان جنيف للفيلم الشرقي

 

بتوقيت القاهرة:

افضل ممثل نور الشريف مهرجان الأقصر للفيلم الاوروبي

افضل سيناريو : مهرجان وهران للفيلم العربي

افضل ممثل نور الشريف مهرجان وهران للفيلم العربي

افضل ممثلة في دور ثاني : ايتن عامر مهرجان خريبكة للفيلم الافريقي

جائزة لجنة التحكيم : مهرجان خريبكة للفيلم الافريقي

افضل ممثل في دور ثاني : شريف رمزي المهرجان القومي للسينما

الجائزة الثالثة لافضل انتاج المهرجان القومي للسينما

افضل ممثل : نور الشريف مهرجان فاتن حمامة السينمائي

افضل سيناريو امير رمسيس مهرجان فاتن حمامة

جائزة الابداع الخاصة في الإخراج مهرجان المركز الكاثوليكي السينمائي

جائزة افضل ممثل : نور الشريف مهرجان المركز الكاثوليكي

جائزة افضل ممثل في دور ثاني : شريف رمزي مهرجان المركز الكاثوليكي

جائزة خاصة للتمثيل : سمير صبري مهرجان الفيلم الكاثوليكي

احسن ممثل : نور الشريف جوائز السينما العربية

 

Festivals and Awards

Festivals :

Down town: Fifej tunisia , Incurt film festival spain , Siena short film festival Italy , 2001 Retrospective of Locarno film festival ( leopards of tomorrow 2004)

Wailing of the doves: Docudays film festival , Lebanon 2005

Not like others : Tangier med short film festival Morroco, Arte east film festival USA, Taghit short film festival Algeria, biennale de l'Institut du monde arabe France 2007

The edge of the world: Cairo international film festival 2006

Jews of Egypt: Hamburg film festival, Palm Springs film festival, Malmo arab film festival , Arab camera film festival Rotterdam, New York African film festival , Brussels mediterranean film festival , Aarhus film festival Denmark , Washington Arabian sights film festival , what cinema can do film festival France, Geneva oriental film festival, Montreal world film festival 2013

Jews of Egypt End of Journey: Ismaelya documentary and short film festival, Geneve oriental film festival 2014

Cairo time: Dubai international film festival, Luxor European film festival, Oran arab film festival, Malmo Arab film festival, silk road film festival china, Amman Arab film festival, Sydney Arab film festival, Arabian sights film festival Washington, Tripoli film festival, Geneva oriental film festival, Khouribja African film festival Morroco, Nour Arab film festival London, Arab Camera film festival Rotterdam, Constantine film festival Algeria, Regard sud film festival France

Awards :

Down town :

Best short Fifej Tunisia 2001

Best short Egyptian national film festival 2001

 

Jews of Egypt :

Best documentary Malmo Arab film festival 2013

Public award Washington , Arabian sights film festival 2013

Jury award Egyptian national film festival 2014

 

Jews of Egypt end of journey :

Silver award for best documentary Geneva oriental film festival

 

Cairo time :

Best Actor : Nour Alsherif Luxor European film festival

Best screenplay : Oran Arab film festival

Best Actor nour Alsherif oran Arab film festival

Jury award khouribja film festival

Best Actress in a supporting role Ayten Amer khourbja film festival

Best actor Nour Elsherif Malmo Arab film festival

Best actor in a supporting role Sherif Ramzi Egyptian national film festival

Bronze award for best production 2015 Egyptian national film

Best actor Nour Alsherif Faten Hamama film festival

Best screenplay Amir Ramses Faten Hamama film festival

Creativity award for Best Director Catholic film center film festival

Best actor Nour Alsherif Catholic film center film festival

Best actor in a supporting role Sherif Ramzi Catholic film center film festival

Special jury award for Samir Sabry Catholic film center film festival

Best actor Nour Alsherif Arab cinema awards

Contact